Hoe kwam de Amerikaanse grondwet tot stand?

#1 || De Onafhankelijkheidsoorlog

Tussen 1775 -1783 was er de Onafhankelijkheidsoorlog tussen Engeland en haar koloniën die na de oorlog het Verenigde Staten heette. Deze oorlog begon in 1773 met de Boston Tea Party en eindde met een onafhankelijkheidsoorlog. In de vroege ochtend van 19 april 1775 begonnen de eerste slagen. De Slagen van Lexington en concord. Er ontstond een vuurgevecht waarbij aan Britse kant 273 doden vielen. Een Amerikaanse leger werd geroepen met George Washington als opperbevelhebber.

In juni begon een bloedige treffing in de slag van Bunker Hill, vlakbij Boston, waar de Britten meer dan duizend soldaten verloor. De Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog was begonnen. Desondanks waren er nog veel kolonisten die trouw wilden blijven aan de Engelse koning. Maar de bevolking werd sterk beïnvloed door het pamflet Commen sense (gezond verstand) van Thomas Peine. Er verschenen verschillende versies van in Philadelphia en het in allerlei delen heruitgeven overal in de Verenigde Staten. In het pamflet werd geschreven dat het het lijden van de kolonisten de schuld is van de Britse monarch George III.

Nederland (toenmalig: De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) was het 3e land dat de Verenigde Staten van Amerika erkende. Dit vond plaats in 1782. Enkele gewesten van Nederland waren al tot erkenning overgegaan. Het gewest Friesland was bijv. het eerste gewest dat de VS erkende.

Op 19 april 1783 accepteerden de Britten hun verlies bij de Vrede van Versailles. Ze trokken zich terug uit de Verenigde Staten. De Articles of Confederation, soort grondwet, bevestigde het onafhankelijke deel van de koloniën. In 1774 was het Continental Congress tot 1789, de erkenning van de grondwet van de Verenigde Staten, de wetgevende vergadering van vertegenwoordigers van de 13 koloniën. Deze 13 koloniën vormden later het nieuwe 'Verenigde Staten'. In 1787 werd een nieuwe Grondwet erkent, een proces dat écht werd geëindigd toen de 'Bill of Rights' werd bijgevoegd. De Bill of Rights bestond uit 10 artikelen die menselijke grondrechten hebben. In 1789 werd George Washington de eerste president.
PO GESCHIEDENIS. KAYIU & ANNE MARTE HAVO4