Hoe kwam de Amerikaanse grondwet tot stand?

#4 Welke positie hebben 'The founding fathers' in de Amerikaanse grondwet?

Founding Fathers is de naam die in de VS gebruikt wordt voor de grondleggers van de Verenigde Staten van Amerika. Hieronder worden onder andere verstaan de ondertekenaars van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, de leden van de Constitutional Convention en andere invloedrijke personen uit de tijd van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de eerste jaren van het bestaan van de VS zoals Thomas Paine, Patrick Henry, John Marshall en anderen.
Bekende Founding Fathers zijn George Washington, James Madison, Thomas Jefferson, John Adams, Benjamin Franklin, John Hancock en Alexander Hamilton

Bij het schrijven van de Amerikaanse Grondwet in 1787 vonden de Founding Fathers dat de staatsinrichting van de jonge staat elke mogelijkheid van tirannie moest uitsluiten. De drie elementen van de staat, namelijk de wetgevende macht (het Congres), de uitvoerende macht (de President) en de Rechterlijke macht (het Hooggerechtshof) werden van elkaar gescheiden door het systeem van "checks and balances". Dit systeem van wederzijdse beperking en beïnvloeding zorgde er in theorie voor dat geen van de elementen dictatoriale machten kon verkrijgen en geen enkele positie onaantastbaar was. Anders gezegd: iedereen kon de ander in de wielen rijden. Nou is er in de loop van twee eeuwen wel het een en ander veranderd in het systeem: de positie van de President is veel machtiger geworden dan de Founding fathers ooit bedoeld hadden. Zij hadden liever gezien dat het congres belangrijker zou zijn dan de president, want een persoon was gevaarlijker dan een inherent verdeelde groep. Jammer voor hen. Dank zij deze machtsuitbreiding zijn de presidentsverkiezingen veel belangrijker geworden dan bijvoorbeeld de Senaatsverkiezingen. Belangrijk verschil, en bron van verwarring, hierbij is dat de verkiezing van de President indirect gebeurt: weer een systeem van afremming en beperking. Een Senator wordt direct gekozen door de bevolking van zijn of haar staat, de president wordt gekozen door kiesmannen in het Kiescollege. Waarom?

De Verenigde Staten zijn, zoals de naam al zegt een vereniging van aparte staten. Iedere staat heeft zijn eigen Gouverneur, zijn eigen Congres en zijn eigen Hooggerechtshof. Iedere staat levert, naast senatoren en afgevaardigden aan het nationale Congres, ook kiesmannen aan het Kiescollege. Dat aantal kiesmannen verschilt per staat: gebaseerd op de officiële federale volkstelling die elke tien jaar wordt gehouden, krijgen de staten een aantal kiesmannen naar rato van hun bevolkingomvang. Goed, over naar de verkiezingen.

[Klik om te vergroten]
PO GESCHIEDENIS. KAYIU & ANNE MARTE HAVO4